logo
Foto photo
Denumire Usturoi (Knoblauch)
Denumirea in latina Allium sativum
Familia Liliaceae
Tari de provenienta Europa de S si Centrala, CSI, Egipt, India, Japonia, America, Mexic
Gust Specific, dulce-sulfuros, iute.
Forma de intrebuintare Se foloseste proaspat, congelat, jar daca e uscat poate fi praf, granule sau felii Schimbarea culorii (maro) se datoreaza substantelor fenolice care oxideaza.
Aspect Fiecare capatana poate avea 15 sau mai multi catei. Fiecare catel reprezinta un mugure, care este invelit intr-o coaja alba, subtire, uscata. In functie de soi, coaja poate fi roz sau violet.
Substante componente Usturoiul proaspat este compus in proportie de 65 % din apa. Uleiul eteric (0,1-0,4 %) este campus in proportie de 60 % din dialilsulfid. Restul se compune din alte legaturi de sulf. Deosebit de intens este mirosul datorat alicinului. Usturoiul intact contine aliin, care este incolor si inodor, in proportie de 0,09-1,15 % care dupa distrugerea peretilor celulei, prin enzima alinaza, se descompune, in functie de valoarea ph, in alte legaturi de sulf; acestea dau aroma tipica. Componenta uleiului este in functie de procedeul de distilare si de valoarea ph-ului.
Alte componente sunt: vitaminele A, B(, B2, C, enzime, hidrocarburi, fructoza, glucoza, sucroza, scorodoza, legaturi azotice, flavanoide, lipide. Iuteala depinde de temperatura de uscare, cu cat e mai inalta cu atat e mai jute. durata de valabilitate poate fi , ca si la ceapa, marita cu ajutorul coaten-ului. Usturoiul contine relativ mult selen.
Intrebuintare Carme, peste, vanat, sosuri, supe, salate, iaurt, legume, crema de unt.
Particularitati 0,1 g praf de usturoi pot fi percepute intr-un kg de mancare. Prin respiratie si prin piele se elimina mirosul, care poate fi ameliorat daca se mananca apoi cuisoare, mere, patrunjel, miere, lapte sau vin rosu.
Industria alimentara isi da silinta sa elimie mirosul, de aceea sse amesteca cu telina, anason dulce, intre 10 si 80 %, sau cu patrunjel, lamaie si alte condimente, sau amestecandu-se cu smantana sau cu unt, sau cu miere.
Usturoiul contribuie la eliminarea toxinelor, distrugerea bacteriilor si scade tensiunea; stimuleaza digestia si metabolismul, scade colesterolul, bun antibiotic. Se foloseste in tratarea afectiunilor coronariene.
Bibliografie (1) Konivicka, 0.: Knoblauch-eine Gewiirz- und Heilpflanze. Naturw. Rdschau. 36 (1983), 209/15. (2) Kamanna, V. S.: Zusammensetzung der Knoblauchlipide
(3) Lutomski, J.: Die Bedeutung yon Knoblauch in der Phytotherapie (4) Yu, T. H.; Wu, Ch. M.: Volatile compounds from garlic
(5) Nazza, et aI.: Fliichtige Komponenten yon reifenden und gereiften Knoblauchzehen
(6) Jinovetz, L.: Untersuchungen der fliichtigen Bestandteile des iigyptischen Knoblauchs (7) Kritchevski, D.: Trends in Food sci and Technol.
(8) Knasmiiller, S., et al.: Studien Ober die antimutagene Aktivitiit yon Knoblauchextrakten (9) Focke, M.: FEBS Letters 261 (1990), 106/08.
(10) Gassmann, B.: Knoblauch -Lebensmittel oder Modedroge
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti