logo
Foto photo
Denumire Susan (Sesam)
Denumirea in latina Sesamum indicum L.
Familia Pedaliaceae
Tari de provenienta India, China, Japonia, Mexic, Africa de N (Sudan, Egipt), Seamana cu nuca dupa America, Turcia; tari tropicale si sub-tropicale
Gust -
Forma de intrebuintare Se folosesc semintele aurii, prajite, intregi sau sfaramate. Se vinde un amestec de susan prajit cu safe in proportie de 10:1, sub denumirea de Gomasio.
Aspect Fiorile albe sau roz formeaza 0 capsula de cca. 3 cm. In capsula Stint 4 camari cu multe seminte. Semintele sunt lunguiete, lungi de 4 mm si late de 1 mm. Pot fi albe, galbene, maro sau rosii sau negre. Este 0 planta uleioasa ce tine un an si se aseamana cu degetelul.
Substante componente Cca. 25 % proteine, 55 % grasimi, 11 % fibra. Grasimile au componenta principal a acidul linolic si oleic. Vitaminele existente sunt: B, 0, E, F. Antioxidant este sesamolul, un renal. Altele Stint: pirazine, limonen, 2- pentilfuran, guajacol, aldehizi, ketoni, alcooli, ester, lecitina, tier si calciu.
Intrebuintare Decorarea painii, chiflelor, prajituri, dressinguri, placinte, carne. Prajit se foloseste cu paste fainoase, legume, cartofi, iaurt.
Particularitati Se prajeste la 2200 C limp de 15 min. Este considerat a fi un excitant nervos.
Bibliografie (1) Soliman, M. M.: Aroma of roasted Sesame seeda.
(2) Nakamura, S.: Identifizierung fltichter Aromakomponenten aus dem 01 gerosteter Sesamsamen.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti