logo
Foto photo
Denumire Salvie (Salbei)
Denumirea in latina Salvia officinalis L.
Familia Labiatae,
Lamiacea
Tari de provenienta Dalmatia, Albania, Italia, Spania, Grecia, Romania, Bulgaria, Franta, Austria, Germania, CSI, Olanda, Danemarca, Asia, America, Israel.
Gust Aromat, amar, usor usturator, astringent, aminteste de camfor.
Forma de intrebuintare Se folosesc frunzele proaspete sau uscate, intregi, taiate sau macinate. Daca mai mult de 3 % din produs sunt codite, atunci este de calitate proasta.
Aspect Frunzele lungi de 10 cm si late de 3 cm pot avea codite mai lungi sau mai scurte, si forma elipsoidala sau de ou. Fata frunzei este gri-verzuie, oliv, pasloasa, si are o retea de nervuri f. pronuntate pe dosul frunzei Floarea este violet deschis, mai rar alba. Exista multe soiuri de salvie.
Substante componente

Ulei eteric: pana la 2,5 % cu componente principale tuion, pana la 50 %, camfor, pina la 22 %, l,8-cineol., intre 8 si 21 %, alfa-humulen, pana la 7 %, mircen, 5 %, alfa-pinen, cca. 3 %, camfen, cca. 3 %, cariofilina, pana la 6 %, borneol, cca 13 %, bornilacetat, cca. 4 %, si linalilacetat.Compozitia uleiului eteric depinde de provenienta.

Salvia officinalis Salvia triloba
 
dalmata
spaniola
grecesca
tuion
33-60 %
< 1 %
5 %
1.8 - cineol
15 %
23-29 %
> 40 %
camfor
18 %
< 30 %
8 %

Alte substante componente sunt: flavoni, substante amare, rasini, sapogenine, tanin.

Intrebuintare Pasari (gasca), vanat, carne, peste, supe, ficat,salate, branza, otet, sosuri, marinate, hering, gustari pe baza de oua, rosii, amestecuri de condimente, orez, ceai.
Particularitati Trebuie folosita in doze mici. Este bactericida si antioxidanta, de aceea se ia cazul inflamatiilor stomacale si intestinale. Ajuta impotriva tusei, insomniei, durerilor de cap.
Bibliografie

(1) Koedam, A.: Vergleich yon Isolierungsverfahren fur aetherische Oele
(2) Vernin, G.: Analysis of sage oils by GC-MS-data bank
(3) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils
(4) Brieskorn, C. H.: Constituents of Salvia officinalis
(5) Safer, E.: Composition of the essential oil of Salvia pisidica

 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti