Foto |
   |
Denumire |
Marar
(Dill) |
Denumirea in latina |
Anethum
graveolens L. |
Familia |
Umbelifireae
Apiacea
|
Tari de provenienta |
Cu
o larga raspandire, in special in Germania, Finlanda, Olanda, America, Europa
de E, Balcani, Suedia, India, Ungaria, Canada. |
Gust |
Placut,
aromat, frunza seamana cu patrunjelul, samanta cu chimenul |
Forma de intrebuintare |
Se
folosesc varfurile proaspete, uscate, congelate, taiate marunt. Dar si intreaga
planta poate fi folosita, precum si semintele intregi sau macinate. |
Aspect |
Frunzele
superiore sfarsesc in varfuri subtiri ca niste fire. Fructele ovale se sparg
in 2 parti maro de lungime 4 mm si grosime 2,5 mm |
Substante componente |
Continutul de ulei eteric, care poate sa creasca in timpul ofilirii, este de 0,1-1 %. Principalele componente sunt: carvon (60 %), limonen, alfa- si beta-felandrina, terpinen, apiol, p-cimen, alfa-pinen, si un derivat de hexahidro- benzofuran, care da aroma tipica. Au fost identificate 50 de legaturi. (2,3,10) Apoi au fost descoperite 90 de substante componente.(4) Cat de diferita este compozitia uleiurilor eterice
rezulta din tabel (5), confirmat si de Haelvae (6) Interesanta este si ocurenta flavonolglicosidelor.(7) La marar se deosebesc 2 rase chimice, cel european este cel carvonic, cel indian, apiol-carvonic.
Componenta |
Fruct
|
Planta
|
Radacina
|
alfa - pinen |
+
|
2.5
|
0.3
|
camfen |
+
|
+
|
0.1
|
beta - pinen |
+
|
0.2
|
1.6
|
sabinen |
-
|
+
|
1.3
|
mircen |
0.3
|
0.4
|
0.3
|
alfa - felandrina |
0.4 - 1.1
|
49
|
2.5
|
limonen |
39.5 - 39.6
|
3.7
|
2.4
|
beta - felandrina |
1.2 - 1.3
|
9
|
0.3
|
cis - ocimen |
+-0.1
|
0.2
|
0.1
|
p - cimen |
+-0.1
|
4.4
|
0.2
|
terpinolen |
+
|
0.3
|
13.3
|
necunoscuta |
+-0.4
|
23.7
|
0.4
|
carvon |
54.6 - 54.8
|
0.2
|
0.1
|
miristicina |
+-0.4
|
0.1
|
17.9
|
apiol de marar |
-
|
-
|
11.4
|
apiol de patrunjel |
-
|
-
|
19.9
|
Legenda: +=foarte putin
Substantele aromatizante primare sunt (+)-(S)-carvon si (+)-(R)-limonen in samanta si (+)-(3R,4S,8R)-3,9- epoxi-l-p-menten, (+)-(S)-alfa-felandrina, miristicina in planta. Cu cat se recolteaza ai tarziu, cu atat continutul de ulei eteric este mai ridicat. |
Intrebuintare |
La
conservarea castravetilor, varza murata, rosii, legume, carne, peste, supe,
sosuri, melci, salate, otet, conserve in otet, iaurt, oua, cartofi, maioneza,
lichioruri. |
Particularitati |
lnlocuitor
al chimenului. Eficient impotriva balonarii, contine sub stante care sunt
eficie,te impotriva insectelor. |
Bibliografie |
- |
|