logo
Foto photo
Denumire Hrean (Meerrettich)
Denumirea in latina Cochelearia armoracia
Armoracia rusticana
Familia Cruciferae
Brassicaceae
Tari de provenienta Europa in general, in special de SE si Centrala, Asia.
Gust extrem de usturator, iute.
Forma de intrebuintare Se foloseste radacina rasa, conservata in tuburi sau la borcan, se comercializeaza si praf
Aspect Radacina poate avea o lungime de pana la 60 cm, este carnoasa si cu mai multe capete. la exterior are o culoare galben maronie, in interior este alba.
Substante componente Purtatorul de miros si cel care irita ochii este uleiul de mustar butili, care exista in radacina in proportie de 0.05 %, care se formeaza dupa ce actiunea enzimei mirozinare asupra glicosidei sinigrin; este bogat in acid ascorbic. Alte componente sunt: asparagina, glutamina, arginina, legaturi organice de sulf si enzima peroxidaza.
Intrebuintare Carne (de vita), peste (crap), sosuri, mustar, salate de pasare si de cartofi, iaurt, castraveti murati, smantana.
Particularitati Pt.stabilizarea culorii i se adauga hreanului acid dulfuros. Pt. a-i prelungi durata de valabilitate i se adauga conservanti. Irita pielea, are efect diuretic, stimuleaza digestia, si are un puternic efect antibiotic. Ajuta in cazul afectiunilor pulmonare.
Bibliografie (1) Gilbert, J.; Nursten, H. E.: Volatile constituents of horseradish roots.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti