logo
Foto photo
Denumire Cimbru de gradina (Bohnenkraut )
Denumirea in latina Satureja hortensis L.
Satureja montana L.
Familia Labiateae
Lamiaceae
Tari de provenienta Germania, Scotia, Balcani, S. Europei, CSI, Iran, India, Africa de S, America de N.
Gust Piperat, muscator aromat, iute-amarui.
Forma de intrebuintare Drept condiment se foloseste intreaga planta, care se taie cu o foarfeca, la 10-15 cm deasupra pamantului, proaspata, uscata sau congelata. Se comercializeaza macinata. Satureja montana nu este la fel de apreciata precum Satureja hortensis, al carui gust este mai bun. (1)
Aspect Feluritele sortimente se deosebesc ca aspect. Frunzele au o lungime pana la 30 mm si o latime pana la 5 mm, sunt inguste. Fata frunzei este verde inchis, dosul este gri - argintiu. Mugurii sunt acoperiti cu un puf fin si au o tenta rosie - violeta.
Substante componente Contine aprox. 0.3 - 1.9% ulei eteric si urmatoarele legaturi : alfa- si beta- pinen, camfen, p-cimol, p-cimen, cariofilina, linalool, timol, borneol, alfa- terpineol, carvacrol, limonen. Carvacrol este in planta de provenienta iugoslava continut in proportie de 30 - 45% (2). Interesanta este de asemenea ocurenta acidului labiaten, care este un depsid (intre 4- 8%)
Intrebuintare Mancaruri de fasole, mazare si linte, salate, supe, sosuri, ciuperci, peste, carne, legume, ragout, castraveti, pasare, iepuri, pizza, amestecuri de condimente; dupa firbere se indeparteaza din mancare.
Particularitati Este o componenta a " Fines Herbes ". Eficientaimpotriva balonarilor, diareei, lipsa de apetit, are efect calmant si antibacterial.(3)
Bibliografie ( 1) Svoboda, K. P.; Hay, R. K. M.; Waermann, P. G.: Kulturen von sommerbohnenkraut in Schottland; J. Sci. Food Agric. 53 (1990), 193/202;
(3) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils 13 (1988), 46/48 und 17 (1992), 51/52;
(4) Deans, S. G.; Svoboda, K. P.: Antibakterielle Wirkung des aetherischen Oels von Sommerbohnenkraut; J. Horticultural Sci. 64 (1989), 205/10
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti